Met een masterdiploma Notariaat krijg je de wettelijke titel waarmee je een notariële functie of een activiteit binnen een notariskantoor of notariële instelling kan uitoefenen. Het betreft de conditio sine qua non voor wie de notariële wereld wil betreden. Maar ook voor andere juridische actoren vormt een gedegen kennis van het privaatrecht en de haar aanverwante materies zoals het fiscaal recht, het vennootschapsrecht, het vermogensrecht en het IPR een belangrijke troef. We denken aan advocaten, magistraten, ambtenaren, juristen in financiële instellingen en personen die juridisch advies verstrekken met betrekking tot vermogensbeheer of vastgoedtransacties. Neem alvast akte van de vele jobuitwegen van deze opleiding!
Brussel, een meerwaarde voor je studies
Als thuisbasis voor alle wetgevende en uitvoerende machten in ons land, is Brussel de uitgelezen locatie om te specialiseren in het notariaat. In materies die niet langer tot de federale bevoegdheid behoren, worden de regelingen van de drie gewesten en gemeenschappen bestudeerd. Dit is onder meer zo in de vakken ‘Notarieel vermogensrecht’, 'Notarieel familierecht' en ‘Registratierechten en successierechten’. Iedere student met een masterdiploma Notariaat moet immers zijn beroepsactiviteit zowel in Vlaanderen als in Brussel of Wallonië kunnen uitoefenen. Wie wil krijgt de kans om zijn Franse taalkennis bij te schaven door het volgen van één of meerdere vakken aan onze zusteruniversiteit l’Université Libre de Bruxelles (ULB).
Flexibele studietrajecten op maat van jouw persoonlijke en professionele situatie
De Master Notariaat aan de Vrije Universiteit Brussel staat garant voor flexibiliteit en is bijgevolg uitermate geschikt voor wie werk en/of gezin met studie wil combineren. Naast het eenjarige standaardtraject kan je ervoor opteren om de opleiding over anderhalf, twee, tweeënhalf of drie jaar te spreiden en zelf je deeltijds programma samen te stellen (zie hiervoor onze modeltrajecten die je hier kan terugvinden). Je kan de opleiding aanvatten in september of februari. Je kiest daarbij zelf of je in het kader van je opleiding al dan niet 40 dagen stage loopt op een notariskantoor. Een unieke kans om alvast wat notariële ervaring op te doen. Daarenboven kan je al het studiemateriaal terugvinden via ons online leerplatform Canvas en/of het online aankopen (bv. handboeken) en is je aanwezigheid in de lessen enkel verplicht voor de werkcolleges van ‘Vereffening en verdeling’, die op zaterdag gedoceerd worden. De andere lesmomenten zijn geconcentreerd op maandag en vrijdag, zodat er voor iedereen voldoende werk-, stage- en studeerruimte is. Tot slot worden voor alle opleidingsonderdelen digitale lesopnames ter beschikking gesteld: je kan de Master Notariaat dus volledig vanop afstand volgen. De werkcolleges van Vereffening en Verdeling worden, omwille van hun interactiviteit en gelet op de verplichte aanwezigheid, niet opgenomen. Daarnaast worden er bij de opleidingsonderdelen Notarieel vermogensrecht en Notarieel executierecht een beperkt aantal (2 à 3) interactieve hoorcolleges georganiseerd. Deze interactieve hoorcolleges zijn facultatief. Zij worden in het bijzonder georganiseerd voor onze dagstudenten, maar uiteraard zijn ook alle werkende studenten welkom. Tijdens deze colleges wordt de aangeleerde theorie naar praktische skills vertaald (bv. het leren opstellen van een rangregeling). Er wordt in deze colleges geen nieuwe leerstof gedoceerd. Bijgevolg is het perfect mogelijk voor wie niet aanwezig is, om aan de hand van het online aangeboden cursusmateriaal op basis van zelfstudie de leerstof en vaardigheden onder de knie te krijgen. Als algemene regel geldt dat deze praktische colleges niet worden opgenomen, omwille van de grote mate van interactiviteit ervan (zij verlopen op basis van vraag en antwoord en lenen zich dus niet tot opname).
Maak de notariële vaardigheden tot jouw erfdeel
Aandacht gaat naar specifieke vaardigheden die bij een notariële opdracht moeten aangewend worden, in het bijzonder de contact- en communicatievaardigheid en het vermogen om conflictvermijdend en -oplossend op te treden via bemiddeling. Een aantrekkelijk onderdeel van het vak ‘Vereffening en verdeling’ bestaat uit een korte lessenreeks waarbij je vertrouwd wordt gemaakt met een wetenschappelijk gefundeerde methode van vereffening en verdeling, ontwikkeld door Prof. em. Hélène Casman en naderhand steeds geactualiseerd door het team van de Opleiding Notariaat. Deze methode hanteert het computerrekenprogramma Excel, dat je zelf leert aanpassen en toepassen op specifieke praktische problemen van vereffening en verdeling. Kom het zelf ontdekken en krijg het levenslang vruchtgebruik van deze onmisbare notariële skills!